Ozg NBFC Experts
Phone # 
09811415831-37-92-94
Q1. What is an NBFC-MFI?
Ans. An NBFC-MFI is defined as a 
non-deposit taking NBFC (other than a company  licensed under 
Section 25
 of the Indian Companies Act, 1956) with Minimum Net  Owned 
Funds of 
Rs.5 crore (for NBFC-MFIs registered in the North Eastern 
Region  of the
 country, it will be Rs. 2 crore) and having not less than 
85% of its 
net  assets as “qualifying assets”.
Q2. What are the documents required for  registration 
as NBFC-MFI?
Ans. The checklist with respect to 
application  for seeking Certificate of Registration from the 
Reserve 
Bank have been available on RBI website.
Q3. What are “Net Assets” and “Qualifying 
Assets”?
Ans. Net Assets: “Net assets” are defined 
 as total assets other than cash and bank balances and money 
market instruments.
        Qualifying Assets: Loan disbursed 
without collateral by an  NBFC-MFI to a borrower with a 
household annual
 income not exceeding Rs. 60,000  (rural) or Rs. 1,20,000 
(urban and 
semi-urban) and total indebtedness not   exceeding Rs. 50,000 
will be a 
 qualifying asset provided:
- loan amount does not exceed Rs. 35,000 in the first cycle and Rs. 50,000 in subsequent cycles;
- tenure of the loan not to be less than 24 months for loan amount in excess of Rs. 15,000 with prepayment without penalty;
- aggregate amount of loans, given for income generation, is not less than 70 per cent of the total loans given by the MFIs and
- loan is repayable on weekly, fortnightly or monthly installments at the choice of the borrower.
Q4. What are the limitations imposed on an NBFC which 
 does not qualify as NBFC-MFI?
Ans. An NBFC which does not qualify 
as an NBFC-MFI shall not extend loans to micro  finance 
sector, which in
 aggregate exceed 10% of its total 
assets.
Q5. Are there  any restrictions on the remaining 15% 
of the assets that an NBFC-MFI 
holds?
Ans. No  there are no 
restrictions.
Q6. Can NBFC-MFIs  lend funds for personal 
use/emergencies?
Ans. A  part (i.e. maximum of 30%) of
 the aggregate amount of loans may be extended for  other 
purposes such 
as housing repairs, education, medical and other  
emergencies. However 
aggregate amount of  loans given for income generation should 
constitute
 at least 70 per cent of the  total loans of the 
NBFC-MFI.
Q7. What happens to the existing NBFCs who intend 
to  convert to NBFC-MFI but do not fulfill the minimum net 
owned funds 
criteria of  Rs. 5 crore at 
present?
Ans. Existing NBFCs seeking 
conversion to NBFC-MFI category, were required to  maintain 
Net Owned 
Funds (NOF) at Rs.3 crore by March 31, 2013 and at Rs 5  
crore by March 
31, 2014, failing which they must ensure that lending to the  
Microfinance sector i.e. individuals, SHGs or JLGs which 
qualify for 
loans from  MFIs, is restricted to 10 per cent of the total 
assets. For 
NBFCs operating in  North Eastern Region, the minimum NOF to 
be 
maintained is Rs. 2 Crore
Q8. Is there any restriction on pricing of the  
loan/interest recoverable on such 
loans?
Ans. The  interest rates charged by an 
NBFC-MFI to its borrowers will be the lower of the  
following:
i. Cost of funds, plus marginCost of funds means interest cost and margin is a mark up of a maximum of 10 per cent for large NBFCs-MFI and 12 per cent for others. Large NBFCs-MFI are those with asset sizes above ` 100 croreii. The average base rate of the five largest commercial banks by assets multiplied by 2.75The average of the base rates of the five largest commercial banks shall be advised by the Reserve Bank on the last working day of the previous quarter, which shall determine interest rates for the ensuing quarter. The Bank will announce the applicable average base rate on March 31, 2014 and every quarter end thereafter.
Q9. What procedure is to be adopted for  calculation 
of interest cost (cost of funds) and interest income by 
NBFC-MFIs?
Ans. The  interest cost will be 
calculated on average fortnightly balances of outstanding  
borrowings 
and interest income is to be calculated on average 
fortnightly  balances
 of outstanding loan portfolio of qualifying 
assets.
Q10. What are the processing charges that a NBFC-MFI 
can  levy on its customers?
Ans. Processing charges by NBFC-MFIs 
shall not be more than 1 % of gross loan  amount. Processing 
charges 
need not be included in the margin cap. Further,  NBFC-MFIs 
shall 
recover only the actual cost of insurance for group, or  
livestock, 
life, health for borrower and spouse. Administrative charges  
where 
recovered, shall be as per IRDA 
guidelines.
Q11. Can an NBFC-MFI charge a differential rate of  
interest to its customers? If yes, is there any limit imposed 
by RBI on it?
Ans. Yes,  an NBFC-MFI can charge a 
differential rate of interest to its customers but the  
variance for 
individual loans between the minimum and maximum interest 
rate  cannot 
exceed 4 per cent.
Q12. What are the charges that a customer is supposed 
to  pay for the loan that he takes from an 
NBFC-MFI?
Ans. A customer needs to know that 
there  are only three components in the pricing of a loan 
viz. the 
interest charge,  the processing charge and the insurance 
premium (which
 includes the  administrative charges in respect thereof). An 
NBFC-MFI 
cannot levy any more  charges apart from the three mentioned 
above.
Q13. What should a customer keep in mind when he/she  
takes a loan from an NBFC-MFI?
Ans. The customer must keep in mind the  
following
a. The NBFC-MFI is fair and transparent in its dealings with the borrower. Pl see Master Circular on Fair Practices Code, DNBS(PD)CC No.340/03.10.042/2013-14, dated July 1, 2013, and updated each year.b. No security deposit/ margin/collateral is required to be kept by the borrower with the NBFC-MFI.c. The borrower should ensure that he gets a loan card from the NBFC-MFI reflecting:(i) the effective rate of interest charged;
(ii) all other terms and conditions attached to the loan;
(iii) information which adequately identifies the borrower;
(iv) acknowledgement by the NBFC-MFI of all repayments including installments received and the final discharge;d. All entries in the Loan Card should be in the vernacular language.e. The interest charged to customer is calculated on a reducing balance basis.f. NBFC-MFI does not levy penalty on delayed payment
Q14. How can a borrower find about the current 
interest  rate being charged by the 
NBFC-MFI?
Ans. RBI  has made it mandatory for 
the NBFC-MFIs to prominently display in all its  offices and 
in the 
literature issued by it and on its website, the effective  
rate of 
interest being charged by it.
Q15. Is there any  prepayment penalty that can be 
levied by an NBFC-MFI?
Ans. For  loan amounts above Rs. 15,000, 
an NBFC-MFI cannot levy any 
prepayment penalty.
Q16. Is there any cap on an individual membership 
with  SHG/JLG and/or number of MFIs from whom a SHG/JLG/an 
individual 
can borrow?
Ans. A  borrower can be a member of 
only one SHG/JLG or borrow as an individual. He can  borrow 
from 
NBFC-MFIs as a member of a SHG or a member of a JLG or borrow 
in  his 
individual capacity. Further, a SHG or JLG or individual 
cannot borrow 
from  more than 2 MFIs.
Q17. Is it  essential for NBFC-MFI to become a member 
of a Credit Information 
Company?
Ans. Every  NBFC-MFI has to be a 
member of at least one Credit Information Company (CIC)  
established 
under the CIC Regulation Act 2005, provide timely and 
accurate data  to 
the CICs and use the data available with them to ensure 
compliance with 
the  conditions regarding membership of SHG / JLG, level of 
indebtedness
 and sources  of borrowing. While the quality and coverage of 
data with 
CICs will take some  time to become robust, the NBFC-MFIs may 
rely on 
self certification from the  borrowers and their own local 
enquiries on 
these aspects as well as the annual  household 
income.
Q18. What is the minimum moratorium period applicable 
in  case of NBFC-MFIs?
Ans. There  must be a minimum period 
of moratorium between the grant of the loan and the  due date 
of the 
repayment of the first installment. The moratorium  shall not 
be less 
than the frequency of repayment. For example, in the  case of 
weekly 
repayment, the moratorium shall not be less than one 
week.
Q19. There have been a lot of issues  related to 
methods of recovery used by the MFIs. How has RBI addressed 
this  problem?
Ans. Taking into cognizance, the 
alleged coercive methods of  recovery adopted by MFIs, RBI 
has mandated 
that NBFC-MFIS shall ensure that a  Code of Conduct and 
systems are in 
place for recruitment, training and  supervision of field 
staff, 
incorporating the Guidelines on Fair Practices Code  issued 
for NBFCs 
vide circular CC No.266 dated March 26, 2012 as amended from  
time to 
time. Also, Recovery should normally be made only at a 
central  
designated place. Field staff shall be allowed to make 
recovery at the 
place of  residence or work of the borrower only if borrower 
fails to 
appear at central  designated place on 2 or more successive 
occasions.
Q20. Is  there a difference in the asset 
classification and provisioning norms that are  applicable to 
the NBFC- 
MFIs and other NBFCs?
Ans. Yes, there is a difference in 
the  norms applicable to the NBFC-MFIs. For NBFC-MFIs 
non-standard asset
 would mean an  asset for which, interest / principal payment 
has 
remained overdue for a period  of 90 days or more, and for 
which 
provisions of 50 percent of the aggregate  loan instalments 
which are 
overdue for more than 90 days and less than 180 days  or 100 
percent of 
the aggregate of loan instalments which are overdue for a  
period of 
over 180 days is to be made.
Q21.What are the capital adequacy  requirement for 
NBFCs-MFI?
Ans. All NBFC-MFIs shall  maintain a 
capital adequacy ratio consisting of Tier I and Tier II 
Capital  which 
shall not be less than 15 percent of its aggregate risk 
weighted assets.
  The total of Tier II Capital at any point of time shall not 
exceed 100
 percent  of Tier I Capital.
Q22.  What is the dispensation given to AP based 
NBFCs which are not able to comply  with the CRAR 
requirements?
Ans. To  be able to 
facilitate the registration for those AP based NBFCs which 
are not  able
 to comply with the capital adequacy requirement, for the 
purpose of  
calculation of the CRAR, the provisioning made towards AP 
portfolio can 
be  notionally reckoned as part of NOF and there shall be 
progressive 
reduction in  such recognition of the provisions for AP 
portfolio 
equally over a period of 5  years. Accordingly 100 per cent 
of the 
provision made for the AP portfolio as  on March 31, 2013 
would be added
 back notionally to NOF for CRAR purposes as on  that date. 
This 
add-back would be progressively reduced by 20 per cent each  
year i.e. 
up to March 2017. No write-back or phased provisioning is  
permissible.
However,  capital adequacy on non-AP portfolio and 
the notional
 AP portfolio (outstanding  as on the balance sheet date less 
the 
provision on this portfolio not  notionally added back) will 
have to be 
maintained at 15 per cent of the risk  weighted 
assets.
Q23. Are  the credit concentration norms applicable 
to NBFCs-MFIs?
Ans. No, the credit concentration norms 
as  provided for in the Prudential Regulations Directions 
vide Circular No. DNBS.(PD).CC.No.333/03.02.001/2013-14 July 
1,  2013 are not applicable to NBFC-MFIs.
Q24. Are there any additional dispensations on  
provisioning and risk weights provided for NBFC-MFIs other 
than those 
related  to AP –based portfolios provided 
earlier?
Ans. Yes, for loans extended on the 
lines  of credit facilities guaranteed by Credit Guarantee 
Fund Trust 
for Micro and  Small Enterprises, it has been decided that 
zero risk 
weights and no  provisioning is to be made towards the 
guaranteed 
portion
Q25. Are there any specific corporate  governance 
guidelines applicable to 
NBFC-MFIs?
Ans. Yes, the Bank has issued Guidelines 
on  Corporate Governance vide Master Circular No. DNBS(PD) CC 
 No.342/03.10.001/2013-14, dated July 1, 2013, which are 
applicable to NBFC-MFIs  also.
Q26. What is the role of a Self  Regulatory 
Organization (SRO) in the monitoring of functioning of 
NBFC-MFIs?
Ans. The industry associations (SROs 
in  this case) are expected to be responsible in ensuring 
compliance by 
the  Non-Banking Financial Companies that are engaged in 
microfinance 
(NBFC-MFIs) with  the regulations and code of conduct and in 
the best 
interest of the customers  of the NBFC-MFIs. The membership 
of NBFC-MFIs
 in the industry association/SRO  will be seen by the trade, 
borrowers 
and lenders as a mark of confidence and  removal from 
membership will be
 seen as having an adverse impact on the  reputation of such 
removed 
NBFC-MFIs.
Q27.  What is the responsibility of a SRO with regard 
to the Microfinance sector?
Ans. The SRO  holding recognition 
from the Reserve Bank will have to adhere to a set of  
functions and 
responsibilities, such as formulating and administering a 
Code of  
Conduct recognized by the Bank, having a grievance and 
dispute redressal
  mechanism for the clients of NBFC-MFIs, responsibility of 
ensuring 
borrower  protection and education, monitoring compliance by 
NBFC-MFIs 
with the  regulatory framework put in place by the Reserve 
Bank, 
surveillance of the  microfinance sector,  training and 
awareness 
programmes for the members,  Self Help Groups, etc and 
submission of its
 financials, including Annual  Report, to the Reserve 
Bank.
Q28 Is  it essential for an NBFC-MFI to be a member 
of the Self Regulatory Organisation  
(SRO)?
Ans. Membership to the SRO is not  
mandatory. However, NBFC-MFIs are encouraged to voluntarily 
become members of  at least one SRO.
Source: 
RBI 
Ozg NBFC Experts
Ozg Business Resource Center
Phone # 
09811415831-37-92-94
 
